Inconștiență! Cum aruncăm mercur la gunoi

Inconștiență! Cum aruncăm mercur la gunoi

Conform statisticilor, românii aruncă, în fiecare an, peste 5 milioane de becuri eficiente din punct de vedere energetic și sute de tone de deșeuri care conțin mercur. În mod normal, obiectele ar trebui colectate și reciclate, însă cetățenii preferă să scape de ele prin metoda clasică. Becurile, neoanele și corpurile de iluminat au fost colectate în proporție de numai 10 % în anul 2013 (599.27 tone), față de 15 % în 2012.

Foarte puțin dacă ținem cont că firmele se angajează să ridice deșeurile gratuit, direct din curtea companiilor private și a instituțiilor publice. Persoanele preferă, în continuare, să scape arunce obiectele la gunoi, fără să se gîndescă la faptul că multe dintre componente pot fi valorificate. Spre exemplu, o firmă a introdus pe piață 6.6 milioane corpuri de iluminat, tuburi de neon, becuri economice, becuri stradale și led-uri, ce cîntăresc aproape 2.000 de tone. De asemenea, zeci de mii de surse de lumină au fost exportate. Puteți afla mai multe detalii despre reciclare mobilă de la unul dintre operatorii noștri, care vă stă la dispoziție la numărul de telefon din pagina de contact.

Inconștiență! Cum aruncăm mercur la gunoi în loc sa îl colectăm

La nivel național, Bucureștiul se află pe primul loc în topul reciclării deșeurilor de lumină, urmat de județele Timiș, Cluj, Arad și Brașov. În coada clasamentului se află județele Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Botoșani și Mehedinți. Potrivit unui studiu de piață, în țara noastră se mai vînd și în prezent clasicile becuri cu filament, deși Uniunea Europeană a interzis comercializarea lor.

În plus, astfel de elemente consumă și foarte multă energie. Conform legilor în vigoare, cei care nu colectează becurile eficiente din punct de vedere energetic riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Aceste sancțiuni nu au, însă, darul să îi determine pe cei care folosesc astfel de corpuri de iluminat sa le ofere unui centru de colectare, anunță www.zf.ro. În prezent, în România, sunt opt firme care au autorizație pentru colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente de iluminat.

Situația este posibil să se schimbe radical începînd cu 1 ianuarie 2016. Asta pentru că va trebui atins un prag de colectare de 40 % din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de producătorii din țara noastră, iar pînă în 2021 este obligatoriu să se asigure reciclarea și tratarea a minimum 65 % din deșeurile de dispozitive electrice. Dacă nu va atinge aceste niveluri, România riscă să intre pe lista neagră a Uniunii Europene pentru că nu a fost în stare să îndeplinească una dintre prevederile pe care și le-a asumat la aderare. În clipa de față, conform reprezentantului unei firme autorizate, există nereciclate peste 2.000 de tone de aparate de iluminat, adică peste 5 milioane de becuri și neoane. Care sunt deosebit de periculoase pentru mediul înconjurător deoarece conțin mercur, un element foarte toxic. Iar dacă nu sunt reciclate, corpurile de iluminat ajung la groapa de gunoi, lucru care nu este deloc recomandat deoarece conțin mercur.

Colectarea și reciclarea corpurilor de iluminat este o treabă de bun simț pentru că, în fond, este vorba de protecția mediului înconjurător. În România sunt firme specializate care ridică astfel de deșeuri direct de la proprietar absolut gratuit. Totul se rezolvă cu un sigur telefon! Dacă situația actuală va continua, țara noastră riscă declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Uniunii Europene. Și nimeni nu își dorește acest lucru.

Lasă un răspuns